Att montera fönster

Redan medan du väntar på att vi tillverkar dina nya fönster kan du förbereda dig för monteringen genom att läsa tipsen här.

När du väl har köpt nya fönster så är det dags att montera dem också, oavsett om du gör jobbet själv eller anlitar en yrkesman kan det vara bra att veta vad hur det går till.

Det här behöver du

  1. Klossar

  2. Kilar

  3. Vattenpass

  4. Karmhylsa*

  5. Hammare

  6. Drev

  7. Skruvdragare

* Karmhylsor ska förmonteras innan karmen lyfts in.

Så här monterar du dina nya fönster

1. Kontrollera först att väggöppningen är ca 15-30 mm större än fönstret. Vi rekommenderar att fönstret placeras så nära väggens varma del, d.v.s. så nära insidan som möjligt. En spalt mellan eventuellt element och fönsterbräda rekommenderas. Sidohängda fönster måste monteras med en stabil förankring, gångjärnssidan ska alltid monteras in mot väggkonstruktionen/väggregeln.

2. Lyft ur bågen ur karmen. Fixera två stödklossar (i öppningens över- och undersida) och två bärklossar nedtill, max 50 mm från väggöppningens sidor. Justera klossarna med vattenpass. Kom ihåg att klossa under lodräta poster.

3. Placera karmen på klossarna. Använd ett vattenpass för att kontrollera att fönstret är i våg. Kila karmen i hörnen, från in- och utsidan. Se till att kilarna inte täcker de förborrade karmskruvhålen som är till för infästning med justerbar karminfästning. Slå inte i kilarna för hårt så att karmens sidor buktar inåt.

4. Väg av karmen med vattenpass. Glöm inte att kontrollera att karmen är i lod och varken lutar inåt eller utåt.

5. Fäst karmen i de övre och nedre förborrade hålen.

6. Ta bort kilarna vid karmens sidostycken, men lämna kvar klossarna under karmens bottenstycke. Väg av med vattenpasset igen. Justera vid behov och montera resten av karminfästningarna i sidorna.

7. Kontrollera att öppningsmåttet upptill, på mitten och nertill är lika. Häng på fönsterbågen och kontrollera att den går lätt att öppna och stänga. Justera karminfästningen om det behövs. Kontrollera att springan mellan karm och båge upptill är mindre på lås- än på gångjärnssidan.

8. Dreva mellanrummet mellan fönsterkarmen och väggen. Packa inte för hårt för då kan karmen bågna. När drevmaterialet är på plats täcker du med en bottningslist på insidan. Lägg sedan en luft- och diffusionstät mjuk fog ovanpå bottningslisten. Skyddet mot utsidan ska vara vindtät men inte diffusionstät, den ska ”andas”. Använd drevningsmaterial som tillåter efterjustering. Används fogskum ska det vara av sådan kvalitet att efterjustering tillåts. Funktionsproblem som uppstått där fogskum som inte tillåter efterjusteringar använts, regleras inte av tillverkaren.

OBS!

Sido- och överhängda produkter är förberedda för extra förankringsskruvar genom gångjärnen. För att erhålla en god funktion samt rätt justeringsmöjligheter så skall förankringen göras i samband med montaget. Skruven ska vara tillräckligt lång för att nå ända in i väggkonstruktionen. Slutfixeringen förhindrar rörelser i karmens yttre del och förebygger framtida justeringsbehov. På fönsterdörrar monteras förankringsskruvarna i de två övre gångjärnen. På överhängda produkter monteras förankringsskruvar i de yttre gångjärnen.

Ta god tid på dig och för att göra rätt från början. Observera att sidohängda fönster och dörrar som monteras bredvid varandra ska fästas i väggkonstruktion eller regel för bästa stabilitet.

Detaljerade monteringsanvisningar finns tillgänglig nederst på denna sida. Läs och följ dem noggrant.

Så snart du får dina nya fönster levererade, kontrollera noga att de inte har skadats i frakten. Skulle du upptäckta skador ska du ange det på fraktsedeln och lämna till chauffören på en gång. Kontakta sedan din återförsäljare.

Underhåll för lång livslängd

Ett fönsters livslängd är givetvis alltid beroende av skötsel och underhåll, men Lingbo Kulturfönster har de bästa förutsättningarna för ett långt och friskt liv tack vare det fina virket och den hantverksmässiga tillverkningen. Fönstren är även behandlade med rötskydd.

Ta för vana att rengöra tätningslister och smörj gångjärn och spanjoletter en gång per år.

Efter några år kan fönstren behöva målas om. Hur många år beror på husets läge och hur utsatt fönstret är för slitande väderförhållanden. Ta för vana att inspektera dina fönster en gång per år så ser du när det är dags.

När du målar, tänk på att:

  • Måla inte över tätningslister och tätningsband. Skadas de kan du råka ut för fönsterdrag och imma på fönstren.

  • Måla inte heller beslag, med gångjärn som enda undantag. Kontrollmärken ska du inte heller måla över.

Kondens

Eventuell kondens mellan bågarna på kopplade fönster

Kondens uppstår när en yta har lägre temperatur än den omgivande luftens daggpunkt. Om rumsluften kan passera ut via små otätheter runt bågen och komma ut mellan bågarna på ett kopplat fönster och där möta det kallare yttre glasets insida, kan kondens uppstå. Normalt är spalten mellan bågarna ventilerad, vilket normalt räcker för att kondens inte skall uppstå. Men om det är ett övertryck i rummet pressas mer av rumsluften ut och ventilationen mellan bågarna i spalten räcker inte alltid till, vilket kan resultera i att kondens kan bildas på det yttre glaset.

Otätheter som kan orsaka luftläckage vid övertryck, är om komprimeringen av tätningslisten, mellan båge och karm är otillräcklig, om tätningslisten är skadad eller hålet vid genomföringen för persiennsnöret och reglerstången eller spaltventilens urfräsning. Att öka frånluften via ventilationen och skapa ett litet undertryck i rummet, minskar risken för kondens mellan bågarna. Översta våningen kan vara extra känslig, eftersom värmen stiger i huset och kan ge en obalans i trycket på de övre planen. I ett hus med självdrags-ventilation är det oftast övertryck på de övre våningarna Vid vindutsatta dagar skapas ett övertryck på utsidan av den vindutsatta sidan och ett utvändigt undertryck på husets lä-sida. Detta kan medföra att fuktig rumsluft pressas ut via fönstrets små otätheter på läsidan trots att ventilationen är reglerad för att skapa ett undertryck i huset.

Sökord som ska in:

  • Hur montera fönster

  • Guide montera fönster

  • Montera måttbeställda fönster

  • Montera nya fönster i gammalt hus